Тел. 0878 923199

за консултации

Общото между остеопорозата и катарактата

Публикувано в Статии за остеопороза

Повечето хора са наясно, че калцият играе важна роля за здравето на костите и превенцията от остеопороза.
Но не знаят, че калцият е важен фактор при образуването и развитието на катаракта.Изследователите, в списанието Клинична офталмология, споделят интересна информация относно връзката между катаракта, операцията на катаракта и остеопорозата.

След внимателно статистическо проучване е установено, че висок процент на хората с хроничната бъбречна недостатъчност, хипертиреоидизма, ревматоидния артрит и възпалителните заболявания на червата,
включително и тези с остеопороза, страдат от наличието на катаракта. Учните стигат да заключението,
че калциевият дисбаланс, хормоналните аномалии и дори споделеното генетично предразположение водят не само до остеопороза, но и до проблеми като катаракта.

Изследването да се ​​оцени разпространението на остеопорозата сред пациентите, подложени на операция на катаракта и връзката между двете е проведено от  Clalit Health Services (най-голямата организация за поддържане на здравето в Израел). Всички членове на Clalit на възраст над 50 години, които са претърпели операция на катаракта от 2000 до 2007 г. са участвали в изследването. Основната цел е била да се намери има ли връзката между е разпространението на остеопорозата сред пациентите с катаракта. Логистичен модел на регресия за остеопороза показва, че възрастта, женският пол, затлъстяването, по-високата социално-икономическа класа, тютюнопушенето, хроничната бъбречна недостатъчност, хипертиреоидизма, ревматоидния артрит, възпалителните заболявания на червата и катаракта са свързани с повишеното разпространение на остеопорозата.

В резултат при всички възрастови групи се наблюдава, че състоянието на остеопороза е по-разпространена при пациенти с катаракта, отколкото в контролната група.  Обсъдени са общи патофизиологични асоциации и при двете състояния, като калциев дисбаланс, хормонални аномалии и споделено генетично предразположение.
Това, което може да направите, за да предотвърдите сериозни проблеми, са профилактични прегледи веднъж годишно както за проверка на състоянието на очите си, така и на опрно-двигателния апарат.
Повече информация относно превенция и изследвания на остеопорозата може да намерите в статията „Първи признаци на остеопороза“. Информация за катарактата прочетете ТУК.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук