Тел. 0878 923199

за консултации

Влияние на газираните напитки при остеопороза

Публикувано в Статии за остеопороза

Множество проучвания отбелязват връзката межди консумацията на газирани напитки и повишения риск от развитието на остеопороза.

Едно от най- интересните проучвания е с продължителност от 16 години и засяга ефекта на газираните напитки върху здравината на костите. По време на проучването са засегнати данни, като възраст, пол, принадлежност, BMI или интедс на телесната маса, използването на лекарство ( в това число и хормонална терапия) и прием на кафе.

Влияние на газираните напитки при остеопороза

Проучването е обхванало 161 808 жени след менопауза.

По време на анализа си учените отчитат редица променливи с потенциал да повлияят на резултатите, включително възраст, етническа принадлежност, ниво на образование, семейни доходи, индекс на телесна маса (ИТМ), използване на хормонална терапия и орални контрацептиви, прием на кафе. „Анализът показва 26% повишен риск от фрактура сред жени, които консумират средно 14 чаши седмично газирани напитки или повече в сравнение с тези, които неконумират.“ Изследователите обясняват, че асоциацията е била само статистически значима за газираните напитки без кофеин, което е довело до 32% увеличение на риска. Въпреки че моделът е подобен на кофеиновите газирани напитки.

Трябва да се отбележи, че това показва относителен риск, а не абсолютен риск.

Discussions:

4 comments
 • Maria Angelova каза:

  Какво се получава при спиране на инжекцията Пролия ? Поставят ми я вече 4 години .

  • admin каза:

   Не би трябвало да имате проблем. Продължете да имате близък контакт с вашия доктор.

 • Maria Angelova каза:

  Безспорна е вредата от безалкохолните напитки . Но едно кафе на ден ще се отрази ли на вече болен от остеопороза човек ?

  • admin каза:

   Всичко когато се приема без да се прекалява не би трябвало да води до патологични промени. Все пак Dosis sola facit venenum! – Дозата сама прави отровата!

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук