Тел. 0878 923199

за консултации

Влиянието на витамин К и развитието на остеопороза.

Все известен факт е че се нуждаем от Калций и Витамин Д за здрави кости. Но знаете ли, че вашите кости се нуждаят и от витамин К?

Добре известно е че витамин К взема участие в каскадата на кръвосъсирването. През последните години се отделя внимание на влиянието на витамин К и заболявания на сърдечно съдовата система, диабет, ракови заболявания и най- вече връзката между витамин К и развитието на остеопороза.

връзката на витамин к и остеопороза

Как влияе витамин К върху костите

Според Cahad Deal, MD има ясна връзка между приема на витамин К и плътността на костите и най- вече риска от фрактура. Този витамин активира протеин, който е важен за костната формация и минерализацията.

Витамин К се среща под две основни форми. Vit K1, който се среща в някои зелени растения, но участва в кръвосъсирването. Vit K2 се разделя на MK4 и MK 13 , които се получава чрез ферментация.

Можем да намерим вит К1 в спанака, зелето, броколи, брюкселко зеле, докато вит К2 се среща в сиренето, пилешко месо, свинско месо, яйцата, и Natto (японска традиционна храна).

Липса на витамин К

Няколко проучвания показват връзката между недостиг на вит К и последиците върху костите. Измененията се изразяват с намаляване на костната плътност и повишаване на риска от фрактура на костите. Препоръките са за ежедневен прием на хранителни добавки съдържащи витамин к2, за предпочитане се течните форми, поради по- голямото им усвояване от организма.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук